Çelik zırhlı fiber optik kablo nedir ve nerede kullanılır? Çelik zırhlı optik kablo nedir önce bunu açıklayalım. Dış ortam koşullarında, fiber optik kabloları korumak takdir edersiniz ki zordur. Bu nedenle fiber kabloları kullanışlı hale getirmek adına çelik zırhlı fiber optik kablo kullanımı ortaya çıkmıştır.

Çelik Zırhlı Fiber Optik Kablo Yapısı

Fiber kabloların dış kısmında bulunan bir nevi kılıf görevi üstlenen metal zırh nedeniyle, çelik zırhlı fiber optik kablo, esneklik ve işlevsellikten ödün vermeden fiber optik ağ içinde ek koruma sağlayabilir. Bu nedenle zırhlı optik kablo, kemirgenler, nem ve hasara neden olabilecek diğer sorunlarla karşılaşıldığında daha sağlam ve güvenilir olacaktır.

Çelik zırhlı fiber optik kablo, park ve bina omurgaları, veri merkezleri ve endüstriyel uygulamalar için çok uygundur. Çelik zırhlı fiber optik kablo, standart fiber kabloların tüm işlevlerini korur, ancak ezilmeye, üzerine basınca zarar görmesine ve kemirgenlere dayanacak kadar güçlü ve dayanıklıdır. Zorlu ortamlarda veya dar alanlarda kullanıldığında büyük esnekliğe ve dayanıklılığa sahiptir. Korumalı optik kablo, çok katmanlı sabit kablolardan yapılmıştır. Plastik dış kılıf kemirgenleri, sürtünmeyi ve bükülmeyi önler.

Bu tür fiber optik kabloların dış kısmı ile merkezi çekirdeğe daha iyi koruma sağlayan hafif çelik bir boru olduğunu görebiliriz..

Çelik Zırhlı Fiber Optik Kablo Kullanım Alanları

Çelik zırhlı fiber optik kablo türü tanımından da anlaşılacağı üzere metal bir boruya  bağlıdır. Çelik zırhlı optik kablo iki türe ayrılabilir: kilitli zırhlı optik kablo ve oluklu kablo.

Kilitli zırhlı fiber optik kablo

İç ve dış / dış kablolarda bulunan, kablo etrafına sarılan spiral bir alüminyum zırhtır. Tokluğa ve mükemmel basınç dayanımına sahiptir.

Oluklu zırhlı fiber optik kablo

Çelik zırhlı kabloların bu türünde de kablo etrafında uzunlamasına bükülen bir çelik şerit bulunur. Dış kabloda bulunan bu ek sayesinde çelik zırhlı fiber kablo kemirgenler tarafından zarar göremez. Her iki tip korumalı oluk zırhlı fiber optik kablo, toz, yağ, gaz, nem ve hatta aşırı kemirgenlerin bulunduğu ortamlar dahil olmak üzere en tehlikeli alanlara ve hatta hasara neden olabilecek şekilde monte edilebilir.

Oluk zırhlı fiber optik kablo iç ve dış mekan kurulum (OSP) uygulamaları için kullanılabilir. Kurulum ortamına bağlı olarak, sıkı zırhlı kablolar ve gevşek zırhlı kablolar genel olarak kullanılır. Gevşek zırhlı kablolar genellikle dış mekan uygulamaları için kullanılsa da sıkı zırhlı kablolar iç ve dış mekanlarda kullanılabilir. İç mekanlarda kullanılan kablolar tipik olarak sıkı veya gevşek şekilde nemlendirilmiş optik fiberlerden, güçlü bileşenlerden ve iç kılıflardan oluşur. İç kılıf, genellikle spiral olarak sarılmış kilitli metal zırhla çevrilidir. FTTX ile fiber optik iletişim teknolojisinin hızla gelişmesiyle birlikte, iç ve dış mekan optik kablo kurulumuna olan talep hızla artmaktadır.

İç ve Dış Mekan Zırhlı Fiber Optik Kablo

İç ve dış Mekan Zırhlı Fiber Optik kablo, günümüzün telekomünikasyon ağlarında çok popülerdir; Bu kablolar binalar arasında bağlantılara izin verir, böylece iç mekan kablolarından dış mekan tesisat kablolarına geçişi önler.

Dış mekan kullanımında korumalı fiber optik kablo, karmaşık dış ortamlarda kullanılabilir ve bunların çoğu gevşek tasarımlarıdır. Tüm kablonun ortasında takviye elemanları vardır ve merkezi direnç noktasını çevreleyen gevşek borular bulunur. Gevşek tüpün içi, kablonun su geçirmez olmasını sağlamak için su geçirmez yapıştırıcılar kullanarak tasarlanır. Dış kılıf ve zırh kombinasyonu, lifleri hayvan ısırıklarından ve doğrudan gömme işlemi uygulanan tesislerden korur.